Hoe komen de planeten aan hun naam?

Astronomie (of sterrenkunde) is de wetenschap die zich bezighoudt met de observatie en verklaring van alle voorwerpen en gebeurtenissen buiten de atmosfeer van de aarde. Astronomie is een oude wetenschap. De namen van de planeten zijn dan ook vaak afgeleid vanuit de geschiedenis. En dan in het bijzonder uit de Griekse en Romeinse mythologie.

De planeten in ons zonnestelsel zijn vernoemd naar Romeinse en Griekse goden. Bijvoorbeeld Uranus, die is vernoemd naar de Griekse god Uranus, die staat voor de hemel. Mercurius is de dichtst bij de zon staande. De planeet is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius vanwege de snelle draai om de zon.

Mars is de vierde planeet van ons zonnestelsel. Deze rode planeet, die in werkelijkheid niet rood maar okerkleurig is, is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog. Venus de tweede planeet van ons zonnestelsel. De planeet is vernoemd naar Venus; de Romeinse godin van de liefde. Venus is ongeveer net zo groot als de aarde.

Jupiter is vernoemd naar de Romeinse god Jupiter en de grootste planeet van ons zonnestelsel. Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god Saturnus. Neptunes is vernoemd naar de Romeinse god van de zee. Pluto is vernoemd naar de gelijknamige Romeinse godheid. En de aarde is vernoemd naar Gaia; een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is de oermoeder; de Aarde.

Over deze vraag
Ingediend door Thomas vanHout


Laatste wijziging: 08-12-2014