Hoe weten mensen welke vitamines er in een stuk fruit of groente zitten?

Met proefjes wordt bepaald hoeveel en welke vitamines bijvoorbeeld in een appel zitten. Je kunt het vergelijken met het zoeken naar een spijker in een doos met potloden. Als je met een sterke magneet door de doos gaat, trekt die de spijker aan. Dat komt omdat de spijker wel magnetisch is, maar de potloden niet.

Bij vitamines zoeken ze ook naar dit soort bijzondere dingen die een bepaalde vitamine wel kan doen, maar de andere stofjes niet. Er is niet 1 proefje voor alle vitamines, ze kunnen allemaal wat anders. Meestal bekijkt een machine of en hoeveel vitamines er in groente en fruit zitten. In een laboratorium worden dan papjes in een machine gedaan en dan starten allerlei proefjes. De machine rekent het dan precies uit.

Een voorbeeld van een echt, ingewikkeld proefje om te kijken of er vitamine C in een appel zit: Ze maken een papje van de appel en doen hier zetmeel bij. Dan voegen ze beetje bij beetje een goedje toe dat kaliumjodide heet. Kaliumjodide kan het zetmeel blauw laten kleuren, maar daar steekt de vitamine C een stokje voor. Typisch vitamine C. De vitamine C houdt het blauw tegen door op te lossen. Dus doen ze het goedje kaliumjodide erbij totdat de hele zaak toch blauw wordt. Dat betekent dat de vitamine C op is. Door nu te kijken hoeveel kaliumjodide hiervoor nodig was, weten ze hoeveel vitamine C er in zat.

Over deze vraag
Ingediend door charlotte Donker
Motivatie:
Ik vroeg aan mijn moeder of er veel vitamines in een appel zaten, En toen zij ze volgens mij wel. En toen dacht ik hoe weten mensen eigelijk welke vitamines er in een stuk groente of fruit zitten


Laatste wijziging: 19-06-2006