Waarom is er steeds eens in de 4 jaar een schrikkeljaar?

Eén keer in de vier jaar is er een schrikkeljaar. Het jaar telt dan 366 dagen in plaats van 365 dagen. Dit is gedaan omdat anders de seizoenen niet meer kloppen. De lente zou dan steeds vroeger beginnen.Eens in de vier jaar is er iets bijzonders aan de hand: na 28 februari komt niet zoals in andere jaren 1 maart, maar 29 februari. Het jaar telt dan geen 365 maar 366 dagen.

Onze huidige, Gregoriaanse kalender is in 1582 tot stand gekomen, maar is in feite een bijgestelde versie van de veel oudere, door Julius Caesar ingevoerde Juliaanse kalender, gebaseerd op de stand van de zon en de maan. Het is een ingewikkeld rekensommetje: Het 'Gregoriaanse jaar' duurt 365,2425 dagen, 26 seconden langer dan de kalender zou zijn als je alleen naar de stand van de zon en de maan kijkt (hoe dat precies zit, kun je hier lezen). Dat zijn 86.400 seconden teveel in 3333 jaar, en dat scheelt precies een dag. Daarom is het schrikkeljaar ingevoerd. Elk jaartal dat deelbaar is door 4, duidt een schrikkeljaar van 366 dagen aan. Toch klopt dit sommetje ook niet helemaal. Per 400 jaar zouden er drie dagen teveel zijn. Hier hebben ze ook iets slims op bedacht. Alleen de eeuwjaren die je kunt delen door 400 (zoals het jaar 2000) zijn schrikkeljaren en de andere eeuwjaren niet.

Mensen die op 29 februari zijn geboren vieren hun verjaardag wel ieder jaar, maar dan meestal op 1 maart.

Leuk weetje: In Amerika is er een speciale club waarvan je alleen lid kunt worden als je op 29 februari jarig bent: de Honor Society of Leap Year Day Babies (Eregenootschap van Schrikkeldag Baby’s).

Over deze vraag
Ingediend door Kevin vanderNol


Laatste wijziging: 28-02-2012