Hoe ontstaat een draaikolk en is deze echt zo gevaarlijk?

Een draaikolk onstaat door het getij (eb en vloed) in zeeën en oceanen. Maar kan ook ontstaan doordat het water langs een obstakel gaat (een rots in een rivier bijvoorbeeld). Of ze ontstaan aan de voet van een waterval.Een draaikolk is een grote draaiende massa water. Dit kan ontstaan door het getij (eb en vloed) in zeeën en oceanen. Of als een stroming langs de rand van een obstakel gaat. Dat kan een sluisdeur zijn, maar ook een strekdam in de rivier, of een plankje dat je door een bak met water haalt.

Bij een draaikolk wordt er water in de kolk gezogen, maar komt er even later ook weer uit. Als je als zwemmer in een niet te grote draaikolk terecht komt, kom je er ook vanzelf weer uit. Rustig blijven is het beste. Op het strand ontstaan achter de pieren vaak grote wervels door de getijstroom die er langs gaat. Net achter de pier is de stroming dan naar zee gericht, verder van de pier af weer naar het strand. In dit geval moet je nooit proberen om tegen de stroming in te zwemmen: gewoon met de stroming mee gaan en verderop terug naar het strand. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan!

Er zijn trouwens ook draaikolken die gevaarlijk zijn: zoals draaikolken aan de voet van een waterval (zoals bij de Niagarawatervallen).

Grote sterke draaikolken worden ook wel maalstromen genoemd. De grootste maalstroom komt voor in Noorwegen.

Met dank aan: meteoroloog Hans Oerlemans.

Over deze vraag
Ingediend door Esmée Veens
Motivatie:
Ik mag van mijn moeder niet in een rivier zwemmen, omdat zij dit gevaarlijk vindt.


Laatste wijziging: 14-07-2014